Multi oameni care studiaza natura pentru prima data, se intreaba daca ar trebui sa inceapa prin cumpararea unei lunete de observare sau al altui instrument optic. Desigur, raspunsul la aceasta intrebare depinde de multe lucruri. Doua dintre cele mai importante motive care determina alegerea se refera la factorii cu privire la natura obiectelor care urmeaza sa fie observate si la distanta dintre ele si observator.
In aproape fiecare caz in care obiectul este aproape, sau in situatii in care sunt dorite numai vederi largi de teren, luneta terestra ar trebui sa fie prima alegere. Ea este convenabil de folosit, ofera un camp vizual mai larg, si, avand in vedere ca exista modele cu capacitatea de a utiliza ambii ochi, se poate obtine o imbunatatire de 40% in contrast.
Lunetele simple, cu toate acestea, rareori vin cu putere maritoare mai mare de 15. Astfel incat, pentru obiectele care trebuie sa fie vazute la distante mari, sau pentru care sunt necesare puteri maritoare mai mari, luneta telescopica este singura alegere logica.
Ce sunt lunetele terestre?
Lunetele terestre sunt de fapt lunete astronomice care au fost proiectate pentru observarea pe timp de zi. Pentru observarea pe timp de noapte, exista lunete cu infrarosu, cunoscute si sub denumirea de lunete telescopice de tip pasiv sau luneta night vision care este de tip activ si necesita o sursa de alimentare.
Considerabil mai scurte si mai usoare decat lunetele astronomice, cele terestre cu deschideri intre 50mm si 127mm (2-5 cm) sunt excelente pentru cresterea placerii noastre in orice numar de hobby-uri si proiecte de cercetare. Ele pot, de asemenea, permite sa vizualizati in conditii de siguranta (sau fotografiere) obiective care altfel sunt periculoase. Sa presupunem, de exemplu, ca doriti sa observati viespii care roiesc in jurul cuibului lor. O luneta potrivita la puterea 20 va permite sa stati la 50 de metri de cuib si totusi sa va bucurati de o priveliste ca si cum ati fost la doar 2 metri departare, practic destul de aproape sa-l atingeti!
Domeniile de utilizare ale lunetelor terestre
Datorita avantajelor pe care le are, care se bazeaza in special pe puterea de marire, luneta terestra ca instrument optic este folosita in foarte multe domenii. Cel mai cunoscut este observarea mediului si a fenomenelor meteorologice. Practic acest instrument este nelipsit din trusa unui cercetator care doreste sa studieze flora, fauna sau fenomenele inconjuratoare. Un alt domeniu larg utilizat si care a dus la multe modernizari ale acestor instrumente este cel militar. Exista multe firme producatoare de armament care vand luneta ca instrument de cercetare. Trebuie amintit si domeniul industriei jucariilor. La un pret destul de redus, se pot achizitiona lunete de jucarie de diferite tipuri si dimensiuni. Desigur, acestea nu au performantele instrumentelor adevarate insa sunt niste jucarii foarte utile micilor exploratori care sunt la inceput de drum in studierea mediului inconjurator.