Luneta este un instrument optic comparabil cu telescopul, cu ajutorul caruia pasionatii de astronomie isi pot satisface dorinta de a observa obiecte, planete, comete si alte corpuri astrale aflate la o distanta pe care ochiul uman nu o poate percepe. Lunetele sunt utilizate atat in domeniul astronomic, cat si la observarea obiectelor terestre. Acest instrument optic are in componenta mai multe lentile, cu ajutorul carora deviaza razele de lumina provenite de la obiecte. Acestea sunt, mai apoi, focalizate pe retina, iar atunci cand unghiul razelor este marit, densitatea razelor de lumina ajunse pe retina ochiului uman este mai mare. In acest fel, imaginea va avea dimensiuni mai mari. Lunetele terestre, spre deosebire de cele astronomice, sunt utilizate in observarea animalelor, a peisajelor sau a unor evenimente. Lunetele terestre pot fi folosite in vanatoare, sporturi in natura sau operatiuni militare, precum si in supravegherea spatiului public sau urmarirea unor persoane.
Lorem consectetur volutpat eros vel libero sed purus massa dolor eleifend massa sit mauris volutpat mauris adipiscing adipiscing dolor lacus gravida velit imperdiet dictum mauris velit nullam praesent venenatis congue mauris vel mauris a sed volutpat dictum accumsan ornare congue massa praesent gravida sed hendrerit eleifend congue odio gravida sagittis
Luneta astronomica si diferentele acesteia fata de telescop
Luneta astronomica face posibila observarea la distante foarte mari datorita elementelor optice de care dispune si anume a obiectivului si a ocularului. Desi lunetele astronomice sunt cunoscute si sub denumirea de telescoape refractoare, diferenta dintre cele doua este considerabila, acestea neputand fi confundate din punct de vedere al functionarii.
In timp ce luneta este compusa dintr-un complex de lentile, telescopul contine un obiectiv care are un diametru mai mic sau mai mare, in functie de necesitate. Totodata, greutatea si dimensiunea unei lunete este mult mai mare decat aceea a unui telescop, iar efectele de difractie si aberatiile cromatice sunt mai mici sau chiar inexistente.
Lunetele astronomice sunt dispozitive care necesita o investitie relativ consistenta, avand in vedere accesoriile necesare pentru experiente astronomice de foarte buna calitate. Pasionatii de astronomie opteaza atat pentru telescoape, cat si pentru lunete, din pasiune si din dorinta de a descoperi fenomene rare.
Preturile lunetelor astronomice difera in functie de calitate, dimensiune si dotari. Acestea pot fi achizitionate atat de catre amatorii care au un buget restrans, cat si de catre profesionistii care sunt dispusi sa investeasca o suma mai mare in acest scop. Pretul unei lunete poate porni de la 250 RON si poate ajunge la sume de ordinul miilor, la fel ca si in cazul telescoapelor.
Luneta terestra, un dispozitiv complex necesar in multe dintre domeniile vietii
Lunetele terestre sunt utilizate in domeniul militar, in domeniul ornitologiei, de catre vanatori, dar si in supravegherea spatiului public. Unul dintre cele mai cunoscute lunete este luneta Lui Kepler, care este monoculara si are o distanta focala mult mai scurta in comparatie cu specificatiile unei lunete astronomice, insa are abilitatea de a oferi o imagine de perspectiva. Lunetele terestre pot fi folosite atat in scopuri vizuale, cat si fotografice. Luneta terestra functioneaza dupa aceleasi principii in baza carora functioneaza si binoclurile, insa nu dispun de sisteme binoculare.
Pasionatii acestor domenii sau cei care activeaza la nivel profesional, intr-unul din domeniile mentionate, trebuie sa aiba in vedere mai multi factori la achizitionarea unei lunete terestre. Spre exemplu, magnificatia acestora poate sa fie fixa sau variabila, iar utilizatorul poate sa decida care este magnificatia de care are nevoie. Cele care dispun de magnificatie fixa ofera mai multe avantaje, iar campurile vizuale pe care le ofera sunt mai largi. Cu toate acestea, o alta magnificatie necesita un alt ocular, iar procesul de schimbare al ocularelor poate sa fie incomfortabil pentru unii utilizatori.
Lunetele cu zoom sunt preferatele generatiei moderne, iar tehnologia din ultimii ani a adus numeroase inovatii care faciliteaza observatia obiectivelor terestre. Unele dintre cele mai cunoscute brand-uri producatoare de lunete terestre sunt Zeiss, Kowa, Swarovski, IOR, etc. Lunetele care sunt dotate cu camere de fotografiat sunt preferatele celor care practica sporturi in natura sau a celor care utilizeaza imaginile in scop demonstrativ.
Desi telescoapele si binoclurile erau in trecut singurele care erau dotate cu camera de fotografiat si obtineau imagini de foarte buna calitate atunci cand focalizarea si nivelul de luminozitate era perfect, unii producatori de lunete terestre au depus eforturi in acest scop, pentru a oferi utilizatorilor o experienta completa de observatie de la distanta. Cele mai reusite astfel de modele au fost produse de catre Kowa, Zeiss, Swarovski, Leica, Nikon si Optolyth.
Accesoriile de care are nevoie orice pasionat al observatiilor terestre sunt trepiedul, bazele, prinderile, kiturile pentru curea, suportii, ocularele, etc. Este importanta achizitionarea unor accesorii de calitate, de preferat originale, care sa faciliteze obtinerea unor rezultate de calitate. Accesoriile pentru vanatoare sunt numeroase si pot fi achizitionate atat din magazinele de specialitate cat si online. In schimb, trepiedul este un accesoriu important care trebuie sa ofere stabilitate si durabilitate. De aceea, achizitionarea unui trepied trebuie sa fie facuta dupa o analiza a caracteristicilor.
Specialistii recomanda, in mod special, trepiedurile de carbon sau cele de aluminiu, datorita rezistentei pe care o au si a stabilitatii de care au dat dovada pana in prezent in utilizarea unei lunete. Un trepied de calitate nu este unul foarte accesibil ca pret, insa reprezinta o investitie pe termen lung, iar inlocuirea lui nu va fi necesara.
Caracteristici importante in alegerea unei lunete
De-a lungul timpului, pasionatii si specialistii acestui domeniu au observat importanta unor factori in obtinerea unor rezultate de inalta calitate in ceea ce priveste lunetele. Asadar, o luneta trebuie sa fie dotata cu coating, pentru a impiedica pierderile de luminozitate, trebuie sa fie HD, sa detina prisme interioare, sa aiba un diametru mare, aberatii cromatice cat mai scazute posibil, sa aiba un camp vizual mare care sa fie specificat in caracteristicile lunetei in grade, sa aiba o distanta focala mare, o lentila de iesire mare pentru o claritate ridicata, rezistenta la apa, sa aiba posibilitatea de a realiza o focalizare centrala sau automata, magnificatie variabila, etc.
Unii utilizatori considera necesare si vederea pe timp de noapte sau telemetrul cu ajutorul caruia poate fi calculata distanta dintre observator si obiectul observat, camera de fotografiat si de filmat sau stabilizatorul. Lunetele drepte si cele inclinate sunt folosite in domenii diferite de activitate si este de preferat ca utilizatorul sa aiba o imagine concreta a domeniului in care va utiliza luneta, pentru a evita investitiile care nu sunt necesare.
Marci lunete
Daca sunteti in cautare de capacitate de marire mai mare de 10x, atunci aveti nevoie de o luneta de observare. Dar ce tip de luneta aveti nevoie? [...]Luneta terestra
Multi oameni care studiaza natura pentru prima data, se intreaba daca ar trebui sa inceapa prin cumpararea unei lunete de observare sau al altui [...]Luneta de vanatoare
Pasionatii de vanatoare sunt cu siguranta adeptii achizitionarii unor instrumente optice precum lunete de vanatoare, avand in vedere utilitatea [...]