Microscopul optic a fost un instrument standard atat in domeniul stiintei vietii, cat si in stiinta materialelor pentru mai mult de un secol si jumatate. Pentru a utiliza acest instrument optic in mod economic si eficient, va este util sa intelegeti elementele de baza ale opticii, in special componentele esentiale, care fac parte din fiecare microscop.
Cum functioneza un microscop optic
Microscopul optic mareste un obiect in doua etape. In ambele etape se folosesc sisteme optice care actioneaza ca lentile convergente. O sa va prezentam, in continuare, principiul dupa care functioneaza un microscop.
Primul pas este de a pozitiona obiectul intre punctul de focalizare unic si cel dublu. Rezultatul este o imagine reala marita. Aceste lentile microscopice (in realitate, un sistem optic este format din mai multe lentile) se numeste obiectiv.
Apoi, un al doilea obiectiv este folosit pentru a ridica aceasta imagine exact in punctul focal din fata sa. Ca rezultat, se genereaza un fascicul de raze paralele, dar nu o imagine reala. Acest element optic se numeste ocular. Ochiul uman este capabil sa prelucreze acest fascicul paralel si sa genereze o imagine pe retina sa.
In cele din urma, se ajunge la ceea ce se poate astepta de la un microscop: obiectele sa poata fi observate la o scara marita cu detalii nedetectabile cu ochiul liber.
Un indiciu pentru o utilizare practica este ca ochiul sa fie plasat la o distanta scurta deasupra microscopului. Tehnic vorbind, pupila ochiului nostru trebuie sa fie situata in acelasi loc ca si pupila de iesire a microscopului. Aceasta lentila de iesire poate fi usor de vazut atunci cand intensitatea luminii care vine de la iluminarea microscopului este crescuta. Acesta este locul ingust luminos, vizibil de deasupra ocularului.
Pozitionarea corecta devine deosebit de importanta atunci cand vizualizarea se face cu ambii ochi, prin intermediul unui tub binocular. Distanta dintre cele doua oculare trebuie sa fie ajustata pentru a se potrivi cu precizie la distanta ochilor.
Cum putem fotografia imaginile microscopice create de un microscop optic?
Rezultatul unui microscop optic este un fascicul de raze paralele si, de aceea, in primul rand trebuie produsa o imagine reala. Din fericire, camerele digitale compacte standard includ o lentila (denumita obiectiv) la fel ca ochiul nostru. Acest obiectiv poate face fata obiectelor aflate la distante foarte mari. Fotografii numesc aceasta distanta „infinita”. In alti termeni: razele acestor obiective ajung la noi intr-un mod paralel.
Atunci cand se introduce un aparat foto compact in spatele ocularului de la microscop vom putea fotografia prin microscop. Pentru a evita dezamagirea, trebuie sa tinem cont de faptul ca rezultatele obtinute cu aceasta combinatie sunt foarte limitate. Acest lucru este cauzat de faptul ca proiectarea optica a camerelor compacte nu au microscoape in minte. Mai multe tipuri de dimensiuni (diametre, distante) limiteaza utilizarea practica. Prin urmare, pentru anumite aplicatii pot fi folosite camerele digitale dedicate, concepute pentru conditiile speciale ale microscoapelor optice.
Cat costa un microscop optic?
Pretul unui microscop optic este extrem de variabil, pornind de la cateva sute de lei si poate ajunge pana la cateva mii, in functie de performanta si caracteristicile acestuia.
No Comments
Be the first to start a conversation