Microscopul electronicMicroscopul electronic este un tip de microscop impresionant de puternic, care le permite cercetatorilor sa vizualizeze o proba pana la dimensiune nanometrica.

Istoria microscopului electronic

Primul microscop electronic a fost construit, in 1931, de catre Ernst Ruska (1906-1988), un inginer si profesor universitar german, iar principiile care stau la baza prototipului se gasesc si la microscoapele electronice moderne. Ruska a inteles ca lungimile de unda ale electronilor sunt mult mai scurte decat lungimile de unda ale luminii si a crezut ca, daca ar putea sa gaseasca o modalitate de a aplica aceste cunostinte, ar putea crea un microscop mult mai puternic. Impreuna cu Knoll, el a construit prima lentila electromagnetica, cu ajutorul careia a concentrat un fascicul de electroni pe o sursa, in locul iluminatorului, pentru a crea o imagine marita. Mai tarziu, a lucrat ca inginer electronist pentru Compania Siemens, care a produs primul microscop electronic.

Cum functioneaza microscopul electronic

Microscopul electronic concentreaza fascicule de electroni energetici pentru a examina obiecte pana la scara nano. El foloseste aceleasi principii care stau la baza microscopului optic, doar ca, in locul fotonilor sau a particulelor de lumina, se concentreaza electroni, particule situate pe partea exterioara a atomilor, pe un obiectiv.microscop electronic

Printre diferentele suplimentare se numara modul de preparare a probelor inainte de a fi plasate in camera de vid, pentru aceasta folosindu-se electromagneti elicoidali in locul lentilelor din sticla. In plus, ca sursa de electroni, se foloseste un pistol termionic.

Toate microscoapele electronice folosesc lentile electromagnetice si/sau electrostatice, care sunt formate dintr-o bobina de sarma infasurata in jurul partii exterioare a unui tub, denumit in mod obisnuit solenoid.

In plus, microscoapele electronice utilizeaza ecrane digitale, interfete de calculator, software pentru analiza imaginii si un vid scazut sau camera de presiune variabila, care asigura diferenta de presiune dintre nivelurile ridicate de vid, esentiale pentru a zona pistolului si coloana si cele de presiune scazuta necesare in camera.

Toate probele pentru microscopia electronica trebuie sa fie pregatite inainte sa fie bagate in vidul microscopului. Pentru aceasta se folosesc anumite tehnici, care variaza in functie de tipul de poba si analiza, iar printre acestea se numara:

  1. criofixarea
  2. fixarea
  3. deshidratarea
  4. incorporarea
  5. sectionare
  6. colorarea

Un microscop electronic poate fi utilizat si are aplicatii practice intr-un numar foarte mare de domenii ca biologie, chimie, gemologie, industria metalurgica, precum si in furnizarea de informatii cu privire la topografia, morfologia, compozitia si datele cristalografice ale unei probe.

No Comments

Be the first to start a conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *