binoclu night visionUn binoclu night vision este reprezentativ pentru instrumentele optice care sunt dotate cu vedere pe timp de noapte. Tehnologiile de vedere de noapte pot fi in general impartite in trei categorii principale: intensificarea imaginii, iluminare activa si imagistica termica.

Binoclu night vision un as in intensificarea luminii

Acest lucru mareste cantitatea de fotoni primiti de la diverse surse naturale, cum ar fi lumina stelelor sau lumina lunii. Un exemplu de o astfel de tehnologie este un binoclu night vision.

binoclu cu vedere nocturnaIntensificatorul de imagine este un dispozitiv bazat pe un tub cu vid care converteste lumina invizibila de la o imagine, la lumina vizibila, astfel incat o scena slab luminata poate fi vizualizata cu ajutorul unui binoclu cu vedere nocturna. In timp ce multi cred ca lumina este „amplificata”, aceasta nu este. Cand lumina loveste placa fotocatodului incarcat, electronii sunt emisi printr-un tub vidat si lovesc placa microcanal care face ca ecranul sa se ilumineze cu o imagine in acelasi model ca si lumina care loveste fotocatodul, dar este pe o frecventa pe care ochii omului o pot sesiza.

Imaginea se spune ca devine „intensificata”, pentru ca lumina vizibila de la iesire este mai luminoasa decat lumina IR de intrare, iar acest efect se refera direct la diferenta dintre un binoclu de noapte si un binoclu cu termoviziune. In prezent, cel mai popular intensificator de imagine este tipul ANVIS, desi sunt disponibile pe piata multe alte modele.

Iluminarea activa

Iluminarea activa imbina tehnologia de intensificare a imaginii cu o sursa activa de lumina in infrarosu apropiat (NIR) sau in infrarosu in banda de unde (SWIR) .

Un binoclu cu vedere pe timp de noapte combina  lumina infrarosie in banda spectrala 700-1,000 nm (chiar sub spectrul vizibil al ochiului uman) cu dispozitive sensibile la lumina. Scena rezultata, care este aparent inchisa pentru un observator uman, apare ca o imagine alb-negru pe un dispozitiv de afisare normala.  Deoarece sistemele night vision active pot incorpora iluminatoare care produc niveluri ridicate de lumina infrarosie, imaginile rezultate sunt de obicei cu rezolutia mai mare decat alte tehnologii night vision. Preturile unui binoclu cu vedere nocturna sunt de obicei mai mari decat ale unui binoclu obisnuit deoarece inglobeaza tehnologii mai scumpe.

Vederea termica cu ajutorul unui binoclu termic

Imagistica termica detecteaza diferenta de temperatura dintre fundal si obiectele din prim-plan. Unele organisme sunt capabile sa simta o imagine termic bruta prin intermediul unor organe speciale. Acest tip de detectie este intalnit in special la reptilele precum serpii care sunt renumiti vanatori nocturni.

Un binoclu termic spre deosebire de un binoclu night vision este un instrument excelent pentru vedere pe timp de noapte, in special in conditii meteo dificile. Acestea detecteaza radiatia termica si nu au nevoie de o sursa de lumina. Ele produc o imagine in cele mai intunecate de nopti si pot vedea prin ceata usoara, ploaie si fum. Binoclurile termice fac vizibile diferentele mici de temperatura. Binoclurile cu termoviziune sunt utilizate pe scara larga in domeniu militar si permit desfasurarea operatiilor in conditii meteorologice dificile.

No Comments

Be the first to start a conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *