Daca tastati binoclu wikipedia pe un motor de cautare, veti descoperi ca acestea sunt adesea descrise in jargon derutant, ceea ce face greu de stiut ce tipuri sa cumparati. Dar alegerea unui binoclu performant este mai usoara odata ce ati inteles principalele caracteristici si modul in care acestea au un impact asupra performantei. Iata cateva elemente de baza pe care trebuie sa le stiti inainte de a cumpara cel mai bun binoclu.
Cum aleg un binoclu?
Exista doua tipuri principale de proiectare pentru binocluri: prisma acoperis si prisma Porro . Fiecare tip difera in modul in care prisma canalizeaza lumina prin binoclu catre ochiul dumneavoastra.
- binoclurile cu prisme cu acoperis au un design in forma de „H”, unde ocularul si tuburile binoculare sunt intr-o singura linie. Binoclul cu prisme acoperis tinde sa fie mai compact.
- binoclurile cu prisme Porro au un design traditional in forma de „M”, unde si ocularul si obiectivul nu sunt in linie.
Specificatiile binoclurilor
Iata cateva din specificatiile acestor aparate care va vor ajuta sa raspundeti la intrebarea: cum alegem un binoclu ?
Aproape toate binoclurile au doua numere scise pe carcasa, cum ar fi: ‘binoclu 20 x 50’, ‘binoclu 10 x 25’ sau ‘binoclu 10 x 50’.
Primul reprezinta puterea maritoare a binoclului. Aceasta va spune de cat de multe ori va aparea mai mare imaginea in comparatie cu cea observata cu ochiul liber. O marire de „8 x” inseamna ca obiectul pe care il observati cu binoclul va aparea de opt ori mai aproape decat este in realitate.
Puterea de marire de care aveti nevoie depinde foarte mult de ce incercati sa faceti cu binoclul. Daca doriti sa urmariti activitati sportive, de exemplu, atunci un camp de vedere mai larg este mai util decat o putere de marire foarte mare. Pentru curse de cai, de exemplu, o vedere larga a actiunii este mult mai utila decat un prim-plan pe un cap de cal.
Daca doriti sa utilizati binoclul fara un trepied, atunci modele cu o putere maritoare de 8 x sunt, in general, mai usor de tinut stabil decat cele cu o putere maritoare mai mare.
Al doilea numar se refera la diametrul lentilelor obiectivului. Aceasta este lentila prin care lumina patrunde in binoclu. Cu cat este mai mare acest numar, cu atat mai luminoasa va apare imaginea in binoclu (toti ceilalti factori fiind egali).Cu cat este mai mare diametrul lentilei obiectivului, cu atat mai mari si mai grele vor fi binoclurile respective.
In general, binoclurile, cu un diametru al lentilei obiectivului mai mare de 30 mm sunt clasificate ca binocluri cu dimensiuni standard. Cele cu un diametru al lentilei obiectivului mai mic de 30 mm sunt clasificate ca binocluri compacte.