telescop refractorTelescoapele se pot clasifica din punct de vedere constructiv, din punct de vedere al performantei si in functie de domeniul in care sunt utilizate. Tinand cont de aceste criterii, o sa va prezint care sunt cele mai importante categorii.

Telescopul refractor

Telescopul refractor mai este denumit si luneta astronomica si face parte din categoria telescoapelor optice, care functioneaza pe baza refractiei luminii. Principul refractiei se bazeaza pe convergenta razelor de lumina care se focalizeaza intr-un punct. Datorita faptului ca planetele si corpurile observate se afla la distante foarte mari, razele de lumina ajung sa fie paralele. Acest lucru ofera utilizatorului o imagine mai clara, mai luminoasa si mai apropiata. Ca si constructie, un telescop refractor seamana foarte mult cu microscopul, datorita faptului ca pentru realizarea imaginii se folosesc doua lentile si anume: o lentila obiectiv si un ocular. Lentila obiectiv se formeaza cu ajutorul a doua parti de sticla care sunt finisate pe ambele parti si care au dispersii diferite.

Printre avantajele oferite de acest tip de telescoape, se numara usurinta cu care poate fi utilizat, dar si simplitatea design-ului. Nici din punct de vedere al intretinerii nu presupune prea multe investitii sau efort, pentru ca nu necesita ingrijire, insa cea mai importanta caracteristica a sa este ca poate fi folosit pentru o observarea Lunii, a planetelor sau observatii bi-stelare.

Telescopul profesional

telescop profesionalTelescopul profesional este potrivit pentru persoanele pasionate de astronomie, dar si pentru cei care vor sa vada galaxii indepartate, nebuloase, dar si obiective terestre, toate avand o calitate foarte buna a imaginii.

Atunci cand decideti ca este nevoie sa va cumparati un telescop profesional, va recomand sa va indreptati atentia catre modele de telescoape construite din aluminiu, deoarece sunt usoare si pot fi asamblate si transportate oriune: in casa, cand mergeti in expeditie, in vacanta sau cu ocazia oricarui eveniment. Pentru a va bucura de posibilitatea de a-l monta oriunde, alegeti un model cu trepied, care sa va asigure comoditatea atunci cand utilizati instrumentul de observare.

Telescopul pentru copii

Daca nu va regasiti in categoria profesionistilor din domeniul astronomiei, dar doriti sa incepeti sa cercetati bolta cereasca, cel mai bine ar fi sa va cumparati un telescop pentru copii. Nu va imaginati ca, daca este denumit astfel, poate fi utilizat doar de copii. Acesta reprezinta un model de telescop ideal pentru incepatori, deoarece nu are putere maritoare foarte mare, ceea ce il ajuta pe utilizator sa invete sa se orienteze pe bolta cereasca si sa descopere obiectivele cautate.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre telescop, tot ce trebuie sa faceti este sa cautati pe internet sintagma telescop wikipedia, iar cu ajutorul enciclopediei online puteti gasi orice detaliu despre aceste intrumente de observare, dar si alte informatii utile despre astronomie.

No Comments

Be the first to start a conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *