telescop astronomicTipul de telescop astronomic care vi se potriveste depinde in principal de ceea ce doriti sa urmariti. Un numar mare de astronomi amatori au mai mult de un dispozitiv, fiecare dintre acestea fiind specializat pentru un anumit tip de observare. Daca sunteti debutant in acest domeniu, cu siguranta va trebui sa va cumparati telescopul astronomic care poate fi folosit pentru a face diverse observatii (Luna, planetele, stelele…)

Clasificare telescoape astronomice

In acest moment exista 3 tipuri majore de telescoape astronomice si anume: refractoarele, reflectoarele (modelele cu oglinzi) si dispozitivele catadioptrice (instrumente optice cu oglinzi si lentile)

telescoape astronomice profesionaleFiecare tip de instrument optic astronomic are avantajele si dezavantajele sale cu privire la calitatea optica, performanta, usurinta cu care se poate utiliza, intretinerea si, desigur, pretul la care se gaseste.

In general, luneta astronomica este un instrument bun pentru observarea planetelor, in timp ce telescopul este intrumentul care se foloseste cu predilectie pentru observarea adancimii cerului.

In ceea ce priveste modelele catadioptrice, acestea incearca sa imbine ce este mai bun din ambele categorii si, in general, pot sa ofere rezultate bune in observarea astronomica, fara sa fie neaparat cele mai bune aparate.

Ceea ce este foarte important sa stiti inainte sa va cumparati un telescop este ca trebuie sa va stabiliti concret ce aveti de gand sa observati pe cer.

Ca sfaturi, va pot spune ca pentru cerul urban, care este plin de poluare luminoasa, telescoapele catadioptrice ofera rezultate mai bune decat cele simple cu oglinzi. In cazul cerului urban cu putina poluare luminoasa, se potrivesc toate tipurile de instrumente optice pentru vederea la distanta, iar pentru cerul intunecat de la tara, deviceurile catadioptrice si celecu oglinzi (reflectoare) dau cele mai bune rezultate, datorita capacitatii bune de colectare a luminii.

Telescoape astronomice profesionale

In cazul expertilor din domeniul astronomiei, cele mai potrivite modele sunt telescoapele astronomice profesionale, si in special cele reflectoare deoarece acestea s-au dovedit utile in cercetarea stiintifica si ofera mai multe avantaje decat lunetele astronomice. Principiul de functionare al acestui tip de instrument astronomic este urmatorul: reflectorul are o oglinda primara, menita sa colecteze si sa concentreze lumina. Toate obiectele ceresti, inclusiv cele din sistemul nostru solar, sunt atat de departe de noi, incat toate razele de lumina ajung pe Pamant sub forma unor raze paralele, fapt pentru care, oglinda primara a instrumentului optic reflector a fost proiectata sa aiba forma parabolica si sa concentreze toate razele de lumina pana la un punct central.

Printre motivele pentru care profesionistii prefera acest tip de telescoape astronomice se numara faptul ca ele nu sufera nicio modificare cromatica, datorita faptului ca lumina care se reflecta din oglinda nu sufera distorsiune, costul lor este mai mic decat cel al lunetelor, iar diametrul este mult mai mare decat la lunete, fapt ce duce la colectarea unei cantitati mai mari de lumina si la posibilitatea de a observa cerul in adancime. Cu un telescop astronomic prefesionist puteti vedea nebuloase, galaxii, clustere globulare si este potrivit pentru practicarea astrofotografiei.

Daca sunteti la inceputul descoperirii lumii astronomice, puteti alege si un telescop astronomic pentru copii, care este mai ieftin, dar va ajuta sa va familiarizati cu observarea cerului.

No Comments

Be the first to start a conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *