telescopUtilizarea unui telescop astronomic are loc in activitatile de observare ale planetelor din componenta sistemului solar, insa si a obiectivelor terestre. Telescoapele sunt utilizate, in mod constant, de catre astronomi si de catre amatori, in scopul satisfacerii curiozitatilor personale sau ale cercetarilor. Telescoapele optice au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri, insa cea mai noua generatie de telescoape din zilele noastre include o mare varietate de astfel de articole care utilizeaza tehnologii variate si care au posibilitatea de a mari imaginile de milioane de ori.

Telescopul, instrumentul care dezvolta pasiuni

Tipurile de telescoape existente in acest moment sunt cele refractoare, reflectoarele newtoniene cu obiectiv cataoptric, catadioptrice, telescoape din categoria Schmidt – Cassegrain si categoria Maksutov – Cassegrain.  Fiecare dintre aceste telescoape se utilizeaza in mod similar, insa imaginea rezultata poate sa fie diferita din punct de vedere al calitatii si al detaliilor. Cel mai vechi model de telescop a fost refractorul care este compus din doua, trei sau patru lentile diferite, fiind folosit in scopul observatiei astronomice. Aceste telescoape astronomice au o greutate mare, iar preturilor lor difera in functie de marime, de specificatii si de calitate.

Cum alegem telescopul ideal?

Procesul de selectare al unui telescop astronomic nu este unul de durata, insa informarea amanuntita este necesara pentru achizitionarea unui astfel de obiect care sa se potriveasca nevoilor utilizatorului. Cele mai importante aspecte care trebuie urmarite atunci cand se doreste achizitionarea unui telescop sunt apertura, unghiul focal, punctul focal, distanta focala, raportul focal numit si f/ratio, puterea de marire cunoscuta si sub denumirea de grosisment, puterea rezolvanta sau rezolutia, aberatia de sfericitate, coma, aberatia cromatica si astigmatismul. Cu siguranta ca acesti termeni sunt bine cunoscuti de catre persoanele experimentate din acest domeniu, pe cand amatorii ar putea gasi aceste aspecte ca fiind confuze.

Explicatia acestor termeni este simpla, iar intelegerea insemnatatii acestora este importanta pentru a alege cel mai potrivit telescop. Asadar, apertura este diametrul obiectivului unui telescop si este unul dintre cei mai importanti factori care determina calitatea acestuia. O apertura mai mare are posibilitatea de a reda imagini mai luminoase, mai detaliate si mai clare.

Distanta focala este data de distanta de la punctul focal la obiectiv, adica de la punctul de intalnire al razelor de lumina care parcurg distanta de la ocular inspre obiectiv. Raportul focal reprezinta raportul dintre distanta focala si diametrul obiectivului. Telescoapele care au un raport focal mic vor beneficia de un timp de expunere mai scazut, iar imaginile de pe cip vor fi mai luminoase.

Grosismentul este reprezentat de puterea de marire a telescopului. O putere de marire ideala este intre 50 si 60 de ori marimea obiectivului in inch sau de 2 ori a diametrului in milimetri insa, de cele mai multe ori, utilizatorii telescoapelor astronomice observa imagini catre nu depasesc o marire mai mare de 40x. Puterea rezolvanta este rezolutia telescopului. Aberatia de sfericitate este fenomenul prin care razele nu se reflecta in acelasi punct, iar in acest caz este nevoie de o corectie.

Coma este, de asemenea, un tip de aberatie prin care punctele de lumina nu sunt paralele cu axa optica, iar corectarea acesteia se face cu ajutorul lentilelor corective sau a oglinzilor. Aberatia cromatica are loc atunci cand lungimile de unda ale spectrului vizibil sunt localizate in planuri diferite. Astigmatismul este fenomenul prin care razele care trec prin lentila sunt focalizate diferit fata de razele paraxiale.

In afara acestor factori, amatorii sau observatorii astronomici profesionisti vor avea in vedere montura solida a telescopului si lipsa vibratiilor. Scopul utilizarii telescopului va determina de obicei modelul necesar, astfel incat utilizatorii care vor utiliza telescopul in scopul observarii sistemului solar vor avea nevoie de un telescop care sa aiba distanta focala mare si un obiectiv mare.

Cei care vor utiliza acest obiect in scopul observarii terestre dar si astronomice, vor avea nevoie de un telescop terestru. Cei care doresc sa realizeze astrofotografii vor avea nevoie de un telescop de calitate, care sa aiba o montura solida si care sa poata fi transportat intr-un spatiu in care poluarea luminoasa este foarte scazuta.

Cand si cum folosim un telescop?

Un telescop poate sa fie utilizat si pe timpul zilei, nu doar pe timpul noptii. Planetele si obiectivele terestre sunt observabile si in timpul zilei, precum si observatiile solare pot fi efectuate atunci cand luminozitatea este ridicata. Insa, atunci cand telescopul va fi utilizat pe timpul zilei, telescoapele vor trebui sa fie dotate cu filtre speciale, instrumente cu diametru mic si telescoape mai mari.

Pasiunea determina modelul de telescop

Alegerea unui telescop se face in functie de pasiunile si personalitatea fiecarei persoane, indiferent de nivelul de pregatire din domeniul astronomic sau de cunostintele detinute. In ceea ce priveste bugetul, atat amatorii cat si profesionistii vor avea nevoie de bugete relativ mari, intrucat aceasta pasiune este una costisitoare. Iubitorii de astronomie nu se vor multumi niciodata cu putin, motiv pentru care vor investi in piese de calitate.

Greutatea unor telescoape poate sa ajunga pana la 30-40 de kg, ceea ce inseamna ca montarea si transportul lor nu sunt activitati confortabile. De aceea, locul in care acestea vor fi amplasate trebuie sa fie bine gandit si analizat, astfel incat zona sa fie perfecta pentru obtinerea rezultatelor dorite.

Planurile si complicatiile prin care poate trece o persoana care decide sa achizitioneze un telescop astronomic sunt merituoase, datorita imaginilor spectaculoase cu care utilizatorii se pot delecta si a curiozitatilor satisfacute in timp, care se vor dovedi a fi datatoare de alte curiozitati, la randul lor. Corpurile ceresti care pot fi observate cu ajutorul unor telescoape de diferite feluri ofera o imagine a ceea ce se intampla in afara Terrei, iar aceasta pasiune se poate dezvolta si intr-o profesie.

Cele mai des observate fenomene si planete de catre amatorii de astronomie sunt cometele, meteorii, stelele duble, roiurile deschise, roiurile globulare, galaxiile, nebuloasele planetare si planete precum Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto, Mercur, Luna si Soarele. Planetele din galaxia noastra pot fi vazute mult mai bine in zonele oraselor, decat alte elemente care necesita o lipsa totala de lumina artificiala. In cazul celorlalte elemente, atat lipsa luminii cat si instrumentele folosite sunt foarte importante.

  • marci telescoape

    Marci de telescoape

    In momentul in care cercetati piata aparatelor de observare, veti constata ca exista o varietate foarte mare de brand-uri in acest domeniu, [...]
  • telescop refractor

    Modele de telescoape

    Telescoapele se pot clasifica din punct de vedere constructiv, din punct de vedere al performantei si in functie de domeniul in care sunt [...]
  • pret telescop atronomic

    Pret telescop astronomic

    Dupa cum stiti deja, calitatea unui instrument debinde in mare masura de pret, dar acesta din urma nu este intotdeauna direct proportional cu [...]
  • telescop astronomic

    Telescop astronomic

    Tipul de telescop astronomic care vi se potriveste depinde in principal de ceea ce doriti sa urmariti. Un numar mare de astronomi amatori au mai [...]
  • telescop

    Vanzari telescoape

    Achizitionarea unui telescop este o investitie pe termen lung si reprezinta obiectul pasiunii multora dintre amatorii si profesionistii din [...]
  • Preturi telescop

    Preturi telescoape

    Telescoapele astronomice moderne utilizeaza tehnologii avansate pentru a oferi posibilitatea observarii atat a corpurilor ceresti, cat si a [...]